En ny sjanse

Nederlaget er et faktum. Du mestra det ikke! Du tabba deg ut. Du bomma på målet. Helsa stoppa deg. Noen andre tok det fra deg. Du takla ikke presset. Du var ikke god nok. Du ødela det. Livet ble ikke sånn som du planla det.

Det er mange ting som kan føles som et nederlag for oss, både små og store ting. Noen ganger oppdager vi etter en liten stund at det kanskje var en «filleting», men noen ganger er det så stort og alvorlig at det rokker ved hele identitetsbildet vårt.

Å mislykkes er en så utrolig dårlig følelse, som brer om seg på alle mulige måter. Selvfølelsen og mestringsfølelsen får seg en knekk, og fremtidstroen kan rokkes fullstendig om nederlaget er stort nok. Og så blir det så lett å tenke at «nå ble det så galt uansett, så da orker jeg ikke å prøve igjen, jeg får bare flyte med nedover strømmen her istedet, det er ikke vits uansett…»

Men må et nederlag nødvendigvis være et nederlag? Har man bomma på målet for alltid, eller er det mulig å få en ny sjanse, å skape seg nye drømmer? Er det mulig at det åpnes en ny dør der hvor en annen er blitt hardt og brutalt slengt igjen? Kan vi selv gjøre noe for å snu nederlaget? Alf Prøysen skriver det egentlig så utrolig enkelt og godt i «Du ska få en dag i mårå»

Du ska få en dag i måra som rein og ubrukt står
med blanke ark og fargestifter tel,
og da kæin du rette oppatt æille feil i frå i går
og da får du det så godt i mårå kvell,
og om du itte greie det og æilt er like trist
så ska du høre suset over furua som sist.
Du skal få en dag i mårå som rein og ubrukt står
med blanke ark og fargestifter tel.

Det finnes alltid en morgendag med blanke ark og fargestifter. Fargestifter, husk det! Ikke sort kull og grå malingsstrøk. Fargestifter! Det er håp for morgendagen, for en ny sjanse! Igjen og igjen! På samme måte som morgendagen står der ubrukt og klar, så er også Guds nåde ny hver morgen. Er det noe sted hvor de nye sjansene aldri tar slutt, så er det hos Han!

Å endre nederlag til seier og nye sjanser er selvfølgelig ikke alltid enkelt og fort gjort. Kanskje må vi endre totalt på det vi tenker om oss selv, de rundt oss, fortiden, nåtiden eller fremtiden. Kanskje er det en prosess som må få vokse frem uten at du selv ser enden der og da. Og kanskje er den nye muligheten på et helt annet sted, på en helt annen måte enn det du først trodde og drømte om. Men de blanke arkene og fargestiftene er der, klare til å brukes.

I dag er en ny dag med nye sjanser! Våg å drømme, våg å endre det som ikke fungerer, våg å ta sjansen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *