Please, forgive me!

Unnskyld! Sorry! Beklager! Kan du tilgi meg? Jeg er så lei meg! Ord gitt fra et menneske til et annet i håp om forsoning, i håp om å helbrede det såret som den ene har skapt hos den andre. En utstrakt hånd i en konflikt. Tilgivelse. Et sterkt ord. Et vanskelig ord. Et stort ord som rommer så utrolig mye. Et forløsende ord. Det lille ordet som kan være så vanskelig å spørre etter, så vanskelig å si.

Ordet ”tilgi” betyr å starte på nytt, å benåde, å utslette gjeld. Å tilgi er å legge bak seg det vonde som har skjedd og gå videre. Å tilgi betyr at man ikke lenger vil opprettholde en personlig anklage mot den som begikk urett. Å tilgi er å la være å bruke den urettmessige handlingen mot den som har begått urett, og la være å kreve videre unnskyldning og hevn. Å tilgi er å gi andre ansvaret for å utøve en rettferdig dom, for eksempel rettsvesenet dersom det er nødvendig. Å tilgi gir oss muligheten til selv å gå videre, til å få sårene våre leget.

«Unnskyld!» Det kommer først fra lillesøster, før storesøster henger seg på hun også. Noen ganger blir det magiske ordet etterfulgt av en god klem. Andre ganger skuler de fortsatt litt surt på hverandre. Å si unnskyld og faktisk mene det er noen ganger hard kost når man er ei lita jente. Det kan være hard kost om man er voksen også. Å være den sårede parten som blir bedt om å tilgi, er heller ikke alltid lett. Men det er likevel så viktig. Å måtte gå rundt og bære på anger eller på bitterhet og sinne, er ikke godt for noen av oss.

Ingen av oss er perfekte, og jeg tror ingen av oss går gjennom livet uten å såre andre, med eller uten hensikt. Noen ganger vet man ikke en gang om det, og jeg tror dessverre mange sårede går rundt og venter på en unnskyldning som den andre ikke vet er nødvendig. Tilgivelsen er nok lettest når man såret den andre utilsiktet. Mye vanskeligere å forholde seg til når man mente å skade den andre, iallefall når man holder fast på det vonde. De gangene skadene er uopprettelige, føles tilgivelsen tilnærmet umulig. Tilgivelse er et valg, men også en prosess. Noen ganger kommer man raskt til det punktet hvor man er klar for det, andre ganger tar det tid. Lang tid. Noen ganger er det for stort til at man kommer dit, iallefall på egen hånd.

Det er kraft i tilgivelse. Den som opplever å få sine synder tilgitt, opplever ofte stor lettelse. Men også for den som tilgir, føles det ofte som å legge fra seg en tung bør. Forskning har faktisk vist at tilgivelse har effekt på psykisk og fysisk helse. Det er påvist helsegevinst relatert til mentale lidelser som depresjon, stress, og tyngre mentale lidelser, samt reduksjon av depresjon og suicidal adferd. En annen studie viser at tilgivelse fører til mindre belastning i det kardiovaskulære systemet og dermed beskytte mot kardiovaskulær reaktivitet, noe som gir en positiv effekt i forhold til hjerte- og kar-relaterte sykdommer.

Tilgivelse. Et så stort og viktig tema at det umulig kan presses inn i en liten bloggpost. Men en liten smak kan jeg gi. En smak som kan vise veien til mer, i en annen post. Hvordan tilgi seg selv? Er det alltid mulig å tilgi? Forskjellen på tilgivelse og tillatelse, tilgivelse og tillit. Hvordan lærer man barn om tilgivelse? Hva skjer når du ikke klarer å tilgi. Hvordan kan man leve med å ikke bli tilgitt? Hva når tilgivelsen kommer for sent? Kan tilgivelse forandre et menneske? Hvor viktig er tilgivelsen fra Gud? Kan troen hjelpe deg å tilgi? Hvordan passer tilgivelse inn i dagens samfunn? Mange viktige spørsmål som kan bli til mange nye blogginnlegg etterhvert. Og kanskje har nettopp du noe viktig å føye til eller spørre om også, det er det rom for her.

Vær gode mot hverandre, vis medfølelse og tilgi hverandre, slik Gud har tilgitt dere i Kristus. (Ef. 4, 32)